Eylem Tok, Timur Cihantimur’u neden ABD’ye kaçırdı? Avukatlarından açıklama

İstanbul Eyüpsultan'da 1 Mart'ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen iki araçtan birisi buradaki 3 ATV'ye çarpmış, yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. 

Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur'un kaza yerine gelen annesi Eylem Tok'un aracıyla buradan uzaklaşıp annesiyle önce Mısır'a, ardından da ABD'ye gittikleri tespit edilmişti. 

Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığınca ABD yetkili makamlarına iletilmiş, Florida federal mahkemenin kararı üzerine Cihantimur ve Tok, 14 Haziran'da Boston'da polis tarafından yakalanmıştı. 

18 Haziran'da ayrı saatlerde mahkemeye çıkarılan anne oğulun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiş, Cihantimur'un avukatları "müvekkillerinin kaldığı tutukevinin şartlarının çok kötü" olduğunu savunarak, ev hapsi veya yerinin değiştirilmesi talebinde bulunmuş, ancak 21 Haziran'da yapılan Cihantimur'un ikinci duruşmasında hakim bu talebi reddetmişti.

Türkiye'nin talebi üzerine Boston’da yakalanan anne Eylem Tok'un Türkiye'ye iade duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi. Tok, Boston'daki John Joseph Moakly Adliyesi'nde ikinci kez "iade" duruşmasına çıktı. 

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun haberine göre Cihantimur’un avukatları Martin G. Weinberg ve Victoria Kelleher mahkemeye sundukları dilekçede, hakimin kefalet başvurularıyla ilgili kararını beklediklerini ancak yargı süreciyle ilgili son durumun değerlendirileceği bir duruşmanın da en kısa zaman içinde yapılmasını talep etti.

Weinberg ve Kelleher, müvekkillerinin annesinin Amerikan vatandaşı olan oğlunu ABD’ye getirme gerekçesinin Türkiye'deki hukuk sistemindeki eksiklikler olduğunu ileri sürerek, burada anayasal korunma haklarını elde edeceği beklentisinde olduğunu belirtti. Avukatlar, “Türkiye’deki hukuk sisteminde ilkeli bir ceza adaleti olmadığı, buradaysa hükümet kontrolündeki medya tarafından yöneltilen suçlamalara karşı savunma yapmasına izin verileceği için oğlunun vatandaşı olduğu ABD’yi seçtiğini görülmektedir” dedi.

İADE TALEBİNE İTİRAZ EDECEKLER

Avukatlar, Cihantimur’un 14 Haziran'da tutuklandığını, 18 Haziran’da kefaletle tahliyesi için bir duruşma yapıldığını ve 20 Haziran’da Türkiye’ye iade talebiyle dava süreci devam eden müvekkillerinin kefaletle tahliye edilmesi için başvuruda bulunduklarını belirtti. Avukatlar, yeni bir duruşma yapılmasını talep etme gerekçelerini şöyle açıkladı:

- Cihantimur, Manson Gençlik Enstitüsü'nde gözaltında tutulmaktadır. Connecticut Islah Dairesi, yetişkin hapishanesi olarak ifade ettiği bu yerleşkedeki uygunsuz hapis koşullarını tanımlamıştır. Müvekkilimizin bu yerleşkede halen devam eden tutukluluğunun adil yargılanma sürecine aykırı olduğu, bir çocuk için zulme dönüşen hapsinin ABD anayasasına göre haklarının ihlali olduğu belirtilmiştir. Hiçbir suç geçmişi olmayan, ABD vatandaşı ve aynı zamanda Türkiye vatandaşı olan Cihantimur, kimseye zarar verme niyeti olmaksızın şiddet içermeyen bir suç işlemiştir. Bu suç ABD’de işlenseydi kefaletle serbest bırakılacaktı.

Cihantimur’un avukatları Türkiye’nin ABD’ye yaptığı iade talebine de itiraz edeceklerini belirterek, iade talebinde Cihantimur’un ABD vatandaşı olduğuna dair somut bir ifade bulunmadığını kaydetti.