Her yeni mevsimde, farklı şekillerde seyrederek kendini gündeme taşıyan yaygın üst solunum yolu enfeksiyonları baharda da artış gösterdi. Belirtileri birbirine çok benzeyen ve önemsenmediği takdirde ileri boyutta sağlık sorunları oluşturabilen bu hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, şu açıklamaları yaptı.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk
Hangi hastalıklar görülüyor?
Bahar dönemiyle başlayan, son günlerde sık görülen hastalıklar genelde Influenza, Covid, RSV, Adenovirüs ve Beta mikrobuna bağlı üst solunum yolu enfeksiyonları şeklindedir. Ancak, asıl sorun ve artış bu üst solunum yolu etkenlerinin komplikasyonlarının geçtiğimiz senelere göre çok daha fazla olmasıdır. Bu komplikasyonlar; zatürre, bronşit, dirençli astım atakları, KOAH alevlenmeleri, uzamış öksürükler, sinüzitler ve orta kulak iltihaplarıdır. Bunlardan en önemlileri bronşit ve zatürrelerdir.
Ne gibi tetkikler yapılır?
Bahar döneminde yaygınlaşan bu hastalıkların tanısı basit testlerle konur. Genellikle akciğer grafisi ve kan sayımları yeterli olur. Virüsler için burun sürüntüleri yeterlidir. Fakat bazı ileri vakalarda özellikle zatürreden şüpheleniliyorsa, akciğer grafisi yetmeyebilir. Aynı Covid’de olduğu gibi tomografi çekmek gerekebilir.
Bu kurallara mutlaka uyun
Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için; kapalı yerlerde uzun süre kalmamak, maske takmak, iyi beslenmek, iyi uyumak, bol sıvı almak, sık sık el yıkamak, alerjenlerden uzak durmak, hastalığı olduğunu bildiğiniz kişilerle yakın temastan kaçınmak, ilaçları doktorlarımızın tavsiye ettiği şekilde kullanmak, gelişigüzel ilaç özellikle antibiyotik kullanmamak gerekir.
CovId kendini unutturmuyor
Covid-19, aşılama çabalarıyla birlikte etkilerini değiştirmiş durumda. Çoğu insan antikorlarını geliştirdiği veya aşı olduğu için ağır vakalara nadiren rastlanır. Ancak, genel enfeksiyon kontrol önlemlerine dikkat edilmediği için vaka sayıları yeniden artış gösterir. Özellikle bahar aylarında, gereksiz seyahatleri ve yer değiştirmeleri azaltmak ve kalabalıkta maske kullanmak önem taşır. Bu, Covid-19’un yayılmasını önlemek için kritik bir adımdır.
Bu yıl iki kat arttı
İlkbaharda hem alerjiler başladı hem de kışın yaygınlaşan bulaşıcı hastalıklar devam etti. Sonbaharla birlikte artan solunum yolunun bulaşıcı hastalıkları yarıyıl tatiliyle azalmıştı. Ancak tatil sonrası tekrar arttı. Her sene olan soğuk havadaki solunum yolu hastalıkları artışına göre neredeyse iki kat artış oldu.
Uzayan öksürüğe dikkat!
Son günlerde görülen enfeksiyonlarda ağırlıklı olarak öksürük öne çıkmaktadır. Bu öksürüğün özelliği genellikle kuru olması, 2 haftayı geçerek uzun sürmesi ve şiddetli olmasıdır. Öksürükler uzadığı zaman yanında göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetleri de getirmektedir. Ateş ise hastalığın ilk günlerinde olmaktadır. Daha çok ilk dönemlerde gribal bulgular gelişir. Sonrasında bronşit ve zatürre komplikasyonları oluştuğu zaman öksürükle devam eder. Buradaki en önemli sorun; klasik bronşit ve zatürrelerde genelde ateş görülmesine rağmen, şu anki zatürre ve bronşitlerde ateş olmadığı için tanıda gecikme olmasıdır. Bu durumla birlikte, vakalar ileri evrelerde hastaneye başvurmaya başladı. Bu yüzden uzamış öksürük varsa yani 2 haftayı geçerse mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Teşhis ve tedavide geç kalınmamalı
Hastalıklardan korunmak için gerekli önlemler alındığında üst solunum yolu hastalıkları ya da enfeksiyonlar gelişmez; gelişse de zatürreye, bronşite ve sinüse yol açmaz. Bunun yanında da şu belirtiler olduğunda erken hareket etmek gerekir: 3 günü geçen ateşiniz, 2 haftayı geçen öksürüğünüz varsa, öksürüğünüze nefes darlığı eklendiyse, sürekli uykuya yatkınlığınız varsa, genel olarak iyi hissetmiyorsanız, öksürükle çıkan balgam varsa ve açık renkten sarı yeşil renge dönüyorsa mutlaka bir uzmana başvurun.
GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024