Hüseyin Gazi Dergahı karıştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem orucu nedeniyle 8 Ağustos 2022’de Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi’ni ziyaret etti. Ancak Erdoğan gelmeden önce cemevinde bulunan Atatürk, Hz. Ali ve Mevlana’nın yağlı boya resimlerinin üzeri kapatıldı, Kültür Bakanlığı tarafından çerçeveli resimleri başka bir duvara asıldı. Bu durum Alevi dernekleri yöneticileri ve vatandaşlar arasında tepkilere neden olmuştu.
TAHSİS İPTAL EDİLDİ
Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Av. Ali Timurtaş Özmen ve Cemevi Dedesi Hüseyin Öz ve vakfın diğer yetkililerinin haberi yokken, Başkanlığını Faruk Ali Yıldırım’ın yaptığı Alevi İnanç Birliği vakfı adına Hüseyin Gazi Türbesi ve vakfının kendilerine tahsis edilmesi için 2022 yılında ilgili makamlara başvurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu tahsisi yaptı. Ancak binalar, diğer vakıf tarafından boşaltılmadı ve kullanıma devam edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü de Alevi İnanç Birliği’ne yaptığı tahsisi 15 Haziran 2022’de iptal etti. Tekrar Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı’na 10 yıllığına tahsis yapıldı. Alevi İnanç Birliği Vakfı, bu tahsis üzerine Vakıflar aleyhine dava açtı, tahsisin kendilerine yapılmasını istedi. Vakıf yetkilileri, davada taraf olmadığı için bu gelişmelerden haberdar olmadı.
Ankara Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı’na tahsis edilen yerleşkeye cem evi, aşevi, kesimhane, müze olmak üzere 12 bina yapıldı.
15 GÜN İÇİNDE BOŞALTIN
28 yıldır türbe, Cemevi için çalışan Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı’na, Vakıflar Ankara Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde yerleşkesinin boşaltılması istendi. Vakıf Başkanı Ali Timurtaş Özmen ve Hüseyin Gazi Cemevi Dedesi Hüseyin Öz, SÖZCÜ’ye şu açıklamayı yaptı:
“Bizim 28 yıllık emeğimizin üzerine çöküyorlar. Yapılan resmen çökme. Ayrıca 12 binamız var. Bu binaların sadece inşaat maliyeti 30 Milyon lirayı geçer. Vakıflar Müdürlüğü’nün kararını iyi niyetli görmüyoruz. 15 gün içinde burayı boşaltmamızı, mahkeme kararını uygulayacaklarını söylüyorlar. Ama bizim daha 8 yıllık tahsisimizi yok sayıyorlar.
Mağduriyetimizi kim giderecek? Açıkçası bizim burayı boşaltmaya niyetimiz yok. Bunun için sonuna kadar direneceğiz. Bize bir kumpas kuruldu. Bu kumpasın içinde Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi ve Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın bazı yetkililerinin de olduğuna inanıyoruz.”
Adli ve idari yargıda iki dava açtıklarını belirten Av. Ali Timurtaş Özmen ve Dede Hüseyin Öz, “Topluma mal olmuş olan kurumumuzun bu denli bir yaptırım ve yıpratmaya maruz kalması bize hicap veriyor. Devletinin her zaman yanında olan kurumumuzun devletimiz tarafından da yalnız bırakılmamasını bekliyoruz” dediler.
“TAHLİYEYİ BEKLİYORUZ”
Alevi İnanç Birliği Vakfı Başkanı Faruk Ali Yıldırım ise SÖZCÜ’ye şunları söyledi: “5 yıl önce burası AK Partilerin kurduğu Türkiye Uzlaşı Kalkınma Vakfı’na tahsis etmişlerdi. Bizim toplumun tepkisi üzerine tahsis işlemi durdurulmuştu. Ben de Hüseyin Gazi’nin Onursal Başkanıydım. Burayı kurtarmak için çaba gösterdik. Vakıflara gittik, oranın bakımsız olduğunu belirttiler, talipli çıkınca verdiklerini söylediler. Dedelerle toplanıp önce Alevi İnanç Vakfı’nı kurduk. Bize tahsis edileceği zaman, tahsisi durdurdular. Bunun üzerine dava açtık. Üç yıllık dava süreci sonucu dava yerel mahkeme ve istinafta lehimize sonuçlandı. Şimdi teslim almak için 15 günlük serinin dolmasını bekliyoruz.