Zaferin gölgesinde Avam Kamarası’nda neler oluyor?

İngiltere'de 2024 genel seçimlerinin odak noktası şüphesiz İşçi Partisi'nin ezici zaferi. Liberal Demokratların etkileyici performansı ve eski Brexit yeni Reform Partisi lideri Nigel Farage'ın nihayet Avam Kamarası'na girmesi ise satırbaşları arasında. Ancak Gazze yanlısı bağımsızların zaferi asla göz ardı edilmemeli.


AVAM KAMARASI'NA RAĞMEN...

Sol görüşlü Britanya İşçi Partisi lideri George Galloway Rochdale'de kazanamazken, seçilen Gazze yanlısı bağımsızlar arasında Islington North'dan aday olan eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn öne çıkan isimler arasında. Corbyn ülkesinin hem iktidar hem de muhalefetini kapsayan ve Gazze'de ateşkes çağrılarını reddeden pozisyonunu eleştirerek "Ara ne yapmak için? Ölüleri gömmek ve yarın gidip öldürmeye başlamak için mi?" cümleleriyle Avam Kamarası'ndan yükselen 'Çatışmalara ara verilmeli' seslerine yanıt vermişti. 

Peki parlamentoya girmeyi başaran diğer isimler kimler? Birmingham Perry Barr'dan Ayoub Khan, Blackburn'den Adnan Hussain, Dewsbury ve Batley'den Iqbal Mohamed ve Kuzey Leicester'dan Shockat Adam (bu bölgeden aday olan İşçi Partisi'nin ağır sıklet ismi Jonathan Ashworth parlamentoya giremedi) yer alıyor. Gazze yanlısı bağımsız isimlerden Leanne Mohamad ve Wes Streeting'in Kuzey Ilford'da neredeyse şaşırtıcı bir zafer elde ettiğini de unutmayalım.


Jeremy Corbyn

PAKİSTAN VE BANGLADEŞLİ İNGİLİZLER HAFİFE ALINDI

Gazze yanlısı bağımsızların siyasi hareketi, genel seçimlere hazırlık sürecinde ciddi şekilde hafife alındı. ​En çok da İşçi Partisi tarafından. Ancak sonuçlar analistler için sürpriz olmamalı. Kamuoyu araştırma şirketi YouGov'un genel seçim öncesinde yaptığı bir anket, İşçi Partisi'ni destekleyen İngiliz Pakistanlı ve Bangladeşli (İngiltere'nin en geniş nüfuslu Sünni baskın etnik grupları) seçmenlerin yüzde 44 düştüğünü gözler önüne serdi. Jeremy Corbyn'in liderliği döneminde bu oran yüzde 90 civarındaydı.

Anket aynı zamanda genel seçim öncesinde İngilizlerin yüzde 41'i kime oy vereceklerini düşünürken en çok İsrail-Gazze arasında devam eden çatışmalara ilişkin parti liderlerinin yaptığı yorumlara baktığını gösteriyor. İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın Gazze konusundaki konumunun ve yorumlarının İşçi Partisi'ne Müslümanların yoğun olduğu merkezlerde zarar verdiği gün gibi ortada. İşçi Partisi liderinin The Sun ile yaptığı bir röportajda da yasadışı göç bağlamında özellikle Bangladeş'e atıfta bulunması, İngiliz-Bangladeşli topluluklar arasında İşçi Partisi karşıtı düşmanlığa ek bir katman oluşturdu.


İŞÇİ PARTİSİ'NİN GÖRMEZDEN GELDİĞİ GERÇEK SANDIKTAN ÇIKTI

Telegraph yazarı Rakib Ehsan Ortadoğu'da devam eden gelişmeler etrafında Müslüman seçmenleri harekete geçirmeye çalışan Müslüman Oyu kampanyasının, ülkenin belirli bölgelerindeki İngiliz siyasetinin geleceğine dair bir anlık görüntü sunduğuna dikkat çekiyor. Bazıları Gazze yanlısı bağımsızların seçilmesinin İngiliz demokrasisinin çok ihtiyaç duyulan bir canlanması ve içgüdüsel olarak İsrail yanlısı siyasi yapıya bir darbe olduğunu iddia edecek. Ancak tüm bunlar gerçekten de modern Britanya'da entegrasyon için bir zafer olarak kabul edilebilir mi?

Ehsan, İşçi Partisi'nin kendi kazdığı kuyuya düştüğünü ifade ederken yıllardır Filistin ve Keşmir'e dayanan hem iç hem de dış politika tepkilerine dayalı dini bir kimlik siyasetine bulaştığına dikkat çekiyor. Gazze yanlısı bağımsızlar Londra, Birmingham ve Leicester gibi şehirlerin bazı bölgelerinde ve Lancashire'daki Blackburn'den Yorkshire'daki Dewsbury'ye kadar bir dizi kuzey sanayi kasabasında İşçi Partisi'ne tepkilerini nasıl ortaya koyduklarını oylarıyla gösterdi.